Top 10 mooiste water planten
Een vijver in de tuin is natuurlijk al schitterend, maar met beplanting kan ook dit element nog verder worden verfraaid. Vijverplanten zijn er in vele soorten en maten en maken uw vijver helemaal af.
Ben jij plannen aan het maken voor de vijver in uw tuin? En ben jij op zoek naar de fraaiste vijverplanten om uw vijver helemaal af te maken? Jasper Brands van Gras en Groen selecteert elke maand zijn favoriete 10 planten. Deze maand de top 10 mooiste vijverplanten.
Dotterbloem, Caltha palustris
De Dotterbloem is een inheemse plant uit de ranonkelfamilie die zeer goed gedijt in natte tot zeer natte standplaatsen. Langs de waterkant valt de Dotterbloem vooral op als deze aan het einde van het voorjaar gele bloemen heeft. In de tuin kan de Dotterbloem uitstekend worden aangeplant als oever of moerasplant.
Bloeiperiode: Mei - juli
Waterlelie, Nymphaea 'Rose'
Waterlelies zijn er in vele soorten en maten. Van wit tot geel of zelfs rose-rood bloeiend. In een vijver mag een waterlelie eigenlijk nooit ontbreken. Het blad en vooral de bloemen sieren vanaf halverwege het voorjaar het wateroppervlak van de vijver. De Nymphaea ‘Rose’ is mijn persoonlijke favoriet, maar eigenlijk is elke waterlelie mooi!
Bloeiperiode: Juni - augustus
Gele plomp, Nuphar Lutea Variegata
Gele plomp is familie van de waterlelie en doet het uitstekend in stilstaand water. Een ideale plant voor in de vijver dus, maar dan moet deze wel voldoende ruimte bieden. Net als in sloten en plassen kan de gele plomp al snel veel ruimte in beslag nemen. Tijdens de bloei vormt de vijverplant gele bloemen die ruim boven het wateroppervlak uitsteken.
Bloeiperiode: Mei - augustus
Fonteinkruid, Potamogeton lucens
Fonteinkruid is van alle zuurstofplanten in de vijver één van de meest productieve. Het grote blad zorgt ervoor dat Fonteinkruid veel zuurstof kan aanmaken en ook ontzettend snel kan groeien. Daardoor is het een directe concurrent van zweefalgen en is het dus een dankbaar plantje voor het behouden van helder vijverwater.
Bloeiperiode: Juni - september
Gele lis Iris, pseudacorus
De gele lis behoort tot een selecte groep planten die toegepast worden in een helofytenfilter. Dit plantenfilter haalt voedingsstoffen uit het water om algengroei tegen te gaan. Dankzij het grote wortelstelsel dat de gele lis aanmaakt haalt het veel voedingsstoffen en met name nitraten uit het water. Naast deze nuttige functie komt de plant ook tot een fraaie, gele bloeiwijze.
Bloeiperiode: Mei - juni
Japanse holpijp, Equisetum japonicum
Kenmerkend voor de Japanse holpijp zijn de sterke rechtopstaande stelen. Het typische, prehistorische uiterlijk van de plant maakt hem geliefd in en om de vijver. Let wel op wanneer u de plant buiten de vijver aanplant. Het is namelijk een enorme woekeraar en het zal dan ook niet eenvoudig zijn de plant te verwijderen. Binnen de randen van de vijver kan de plant echter geen kwaad!
Bloeiperiode: -
Kalmoes, Acorus calamus
Kalmoes is een inheemse waterplant die zeer goed gedijt langs de oever van sloten, plassen en dus ook vijvers. Evenals de gele Lis heeft Kalmoes een waterzuiverende werking. Daarvoor dient de plant wel in substraat en niet in vijveraarde te worden aangeplant. Alleen onder gunstige omstandigheden zal Kalmoes groen blijven gedurende de winter.
Bloeiperiode: Juni - juli
Snoekkruid, Pontederia cordata
Snoekkruid oftewel de moerashyacint is mijn persoonlijke favoriet langs de vijverrand. Zet het snoekkruid in het water op een zonnige plek en deze zal u rijkelijk belonen met schitterende blauw/paarse bloemen. Het is een snelle groeier, maar gelukkig kunnen uitlopers eenvoudig weggenomen worden zonder de plant te beschadigen.
Bloeiperiode: Juni- september
Krabbenscheer, Stratiotes aloides
Krabbenscheer is zeer uniek dankzij de jaalijkse cyclus van de vijverplant. In de winter verblijft de plant op de bodem van de vijver totdat de fotosynthese in het voorjaar weer op gang komt. Krabbenscheer vormt dan nieuwe, met gas gevulde bladeren waardoor de plant aan het oppervlak verschijnt. Een nuttige vijverplant voor het zuiveren van vijverwater.
Bloeiperiode: Mei - juli
Hoornblad, Ceratophyllum demersum
Hoornblad wordt in veel vijver aangeplant vanwege de zuurstof dat de waterplant aanmaakt. De snelle groeier heeft veel voeding nodig die het aan het vijverwater onttrekt. Hierdoor is het net als fonteinkruid een concurrent van zweefalgen en helpt het om water in de vijver helder te houden.
Bloeiperiode: Juli - september