Tuinplant juni - Lupine
Elke maand zijn er weer nieuwe pareltjes in de tuin te ontdekken. Planten die uitlopen en nieuw blad vormen, maar vooral planten die prachtig in bloei komen en een sieraad zijn voor de tuin.
Gras en Groen brengt elke maand de mooiste planten in beeld. In juni, aan het begin van de zomer, staat de tuin vol met bloeiende en heerlijk geurende planten. Persoonlijk kan ik enorm genieten van de irissen die tot bloei komen maar ook klimplanten zoals de Passiflora en Clematis ontvouwen nu hun bloemen.
Speciale aandacht deze maand voor de Lupinus. Een bijzonder geslacht uit de vlinderbloemenfamilie. Vanaf begin juni komen ze in bloei. Wie er op let ziet ze steeds vaker. In tuinen maar ook in bermen waar ze zich uitzaaien en verder verspreiden.
Lupinus
Nederlandse naam: Lupine
Kenmerken van Lupine
Lupine is een meerjarige wintervaste plant. In de winter sterft de plant af om vervolgens in het voorjaar, bijna letterlijk, als een raket omhoog te schieten. Eerst verschijnen er meerdere mooie kenmerkende bloembladeren. En in juni verschijnen de kenmerkende bloem toortsen. Lupine komt voor in verschillende kleuren, van paars tot geel of wit. De meeste cultivarissen bereiken in totaal een hoogte tussen de 40 en 80 cm. Na de bloei maken de planten peulen aan waarin zaden worden gevormd. Landbouw bedrijven kweken lupine inmiddels ook voor het maken van zogenaamd lupinemeel.
Herkomst van Lupine
Hoewel er in Europa ook één wilde soort voorkomt zijn de meeste cultivarissen die hun oorsprong kennen in Noord-Amerika. In totaal zijn er zo’n 200 soorten waarvan de grootste een hoogte van 200 cm kunnen bereiken. Doordat de plant vele zaden vormt kan de verspreiding zeer snel plaatsvinden. Dit kan ook bij u in de tuin van toepassing zijn. Standplaats van Lupinus Lupine is een zeer gemakkelijke plant. Bij voorkeur wordt de plant op een zeer zonnige plaats in de border geplant. De plant houdt echter niet van kalkrijke gronden. Pas dus op met de kalkgift in de winter.
Onderhoud van Lupine
Lupine mag aan het einde van de winter worden teruggesnoeid. Het afgestorven blad kan op die manier als natuurlijke bescherming dienen tegen mogelijke vorst. Bovendien kunnen vogels op zoek naar eten de zaden vinden die naar grote waarschijnlijkheid zijn gevormd. In het voorjaar zal de plant vanzelf uitlopen. De plant heeft geen enorme vochtbehoefte. Pas op met het sproeien in de tuin. Het besproeide water kan in combinatie met het afkoelen ‘s nachts de weerbaarheid van de plant aantasten. Meeldauw komt dan ook regelmatig voor.
Wilt u Lupine vermeerderen in de tuin? Uit zichzelf zal de plant zich uitzaaien maar u kunt de natuur ook een handje helpen. U kunt aan het einde van de zomer de zaden oogsten en in het voorjaar zaaien in een kasje. Een andere manier is het splitsen/ scheuren van de plant. U kunt eenvoudig een deel van de plant wegnemen en opnieuw uitplanten elders in de tuin. Let in het voorjaar op dat u de grond dan wat vochtiger houdt.